De ouders van Benthe, 10 jaar, over dans- en bewegingstherapie
Vrolijk springt Benthe de auto uit. Het was een drukke dag maar ze kijkt uit naar haar uurtje met Marieke! School vraagt vaak veel door alle prikkels om haar heen. Zoveel dat je hoofd begint te bonken. Buikpijn omdat je het niet verwerkt krijgt! Nieuwe dingen zijn spannend en vragen veel energie. Je wordt er onzeker door en dat zorgt voor nog meer spanning. We waren dus op zoek naar een plekje waarin Benthe kon leren omgaan met de wereld om haar heen! Waar ze kon leren om sterker in haar schoenen te gaan staan en op tijd aan te voelen wat ze nodig heeft! Marieke voelt Benthe haarfijn aan en geeft haar handvatten om de dag op school makkelijker door te komen. Door structuur aan te brengen in wat andere kinderen als vanzelfsprekend zien, door haar oefeningetjes te leren om tot rust te komen en door haar tijdens haar behandeling te laten ont prikkelen. Marieke is voor ons en onze dochter erg waardevol. Een grote meerwaarde in het opgroeien van onze dochter!
Benthe: “Marieke is heel lief, ze helpt mij met alle dingen. Als ik iets spannend vind doe ik een oefening die ik bij Marieke geleerd heb, en dan wordt het weer wat rustiger in mijn hoofd”.
Marieke over dans- en bewegingstherapie
Toen ik vier jaar oud was begon ik met ballet. Daar is mijn voorliefde voor dans en beweging ontstaan. Al snel ontdekte ik de vele voordelen van dansen: ik kon mijn energie kwijt, leerde mijn lichaam beter kennen, voelde me gelukkig. Als ik even niet lekker in mijn vel zat, hielp het als ik in beweging kwam, het leerde mij mijn fysieke- en mentale grenzen maar ook mijn uitdagingen te (h)erkennen. Dat ik voor de studie vaktherapie dans- en beweging koos, was een logisch gevolg. Ruim 20 jaar werk ik met kinderen en nog steeds heb ik het leukste vak!
“Wat ik het leukste aan mijn vak vind?’ De belevingswereld van kinderen vind ik machtig interessant. Middels spel en beweging kan de creativiteit én de veerkracht van kinderen worden aangesproken. Praten is soms zo lastig. Spelen en bewegen gaat (vaak) vanzelf!
Het vakgebied dans- en bewegingstherapie
Dans- en bewegingstherapie (vaktherapie) is een ervaringsgerichte therapie waarbij je lichaam je instrument is. Wij gaan niet veel praten, maar DOEN. Het ‘ervaren door te doen’ staat centraal in mijn oefenzaal.
Mooi of goed bewegen zijn niet belangrijk. Samen onderzoeken we hoe je kunt gaan luisteren naar de signalen van je lichaam én hoe je datgene wat je al heel goed kunt, kan uitbreiden. Hoe jouw kwaliteiten je kunnen helpen om moeilijkheden om te buigen, onmogelijkheden weer mogelijk te maken en om vertrouwen in de ander, in jezelf en je lichaam te herstellen.
Wat gebeurt er in je lichaam als je een spreekbeurt moet houden voor de klas? Voel je je warm worden? Is je ademhaling anders? Door samen te ontdekken wat je op dat moment kunt doen, om je lichaam rustiger te maken, neemt de spanning in je hoofd en lichaam automatisch af. Dan kun je het nog steeds spannend vinden maar hét lukt.
In de zaal bedenken we samen een spel, zijn we actief of rustig aan het bewegen, bewegen of ontspannen we op muziek, doen we een yoga of mindfulness oefening.
Net als bij onze kinderergotherapeuten kan ook prikkelverwerking een onderdeel van de behandeling zijn. Vanuit jouw sensorisch profiel gaan we onderzoeken welke bewegingen er voor kunnen zorgen dat de dagelijkse stapeling van prikkels voorkomen kan worden. Het regelmatig inzoomen op je lichaam, daar aandacht voor hebben, het in beweging zetten, helpt om prikkels beter te kunnen verwerken gedurende de dag en nacht.
Ik werk individueel met jou, maar ook met de mensen die voor jou van belang zijn om stappen te zetten. Zoals je ouders/verzorgers, leerkracht, huisarts, kinderpsycholoog.
Vertrouwen, plezier en contact staan centraal in mijn oefenzaal!