Kinderteam de Praktijk

Kinderteam de Praktijk

Of we een nieuw team zijn binnen gezondheidscentrum De Praktijk? Dit is een veelgehoorde reactie wanneer we vertellen dat we ons kinderteam nadrukkelijker gaan presenteren. Maar als team zijn we niet nieuw. Integendeel. We werken al jaren intensief samen, maar hebben ons nog nooit echt op de kaart gezet. En dat op de kaart zetten is zeker in deze tijd, waarin de wereld om ons heen complexer wordt, belangrijk. Zo neemt de druk vanuit de maatschappij toe, de snelheid ligt hoog, kinderen blijven zo lang mogelijk in het regulier onderwijs, online gamen is populairder dan ooit en het gebruik van elektronica neemt een vlucht.

En binnen deze complexiteit vinden we samenwerking vanuit één locatie belangrijk: we kennen elkaar goed, we kunnen effectief onderling doorverwijzen en waar mogelijk werken we vanuit één behandelplan. Bovendien ziet het kind telkens vertrouwde gezichten. Minstens zo belangrijk als het draait om de optimale ontwikkeling van het kind.

Daarom delen we nu persoonlijke verhalen van ouders en kinderen, delen we onze passie voor het vak en leggen we uit wat onze professies inhouden. Op deze manier hopen we dat we nog meer aandacht voor het welzijn van kinderen genereren, zodat een kind gewoon lekker kind kan blijven.

Kinderlogopedie

Rianne, moeder van Gijs (12), over logopedie

“Het is niet leuk als je zoon mega enthousiast over iets vertelt en je moet vijf keer vragen: wat zeg je? Ik versta je niet! De reactie die dan op de loer ligt is: ‘laat maar zitten’. En dat wil je niet, want enthousiasme bij je kind wil je koesteren. Tijd voor hulp. Na een zoektocht naar de beste therapie voor Gijs zijn we bij Anouk terecht gekomen voor Oro-myofunctionele therapie. Een oefentherapie waarbij mondspieren in evenwicht worden gebracht. We zijn echt me-ga-te-vre-den. Zij biedt structuur, duidelijkheid en geeft vertrouwen. Maar zeggen dat je kind therapie krijgt, zit nog in taboesfeer. Haal het toch uit die sfeer. Zie of hoor je iets bij je kind, zet de stap naar de therapeut. Al is het om jezelf gerust te stellen, zodat je kunt loslaten. Want loslaten heeft ook weer een positief effect op je kind.”

 

Anouk over logopedie

“Dit is het. Dit is wat ik wil. Dat was mijn reactie toen ik tijdens een stage de chemie tussen een logopedist en kind zag. Het samenwerken, uitdagen, troosten en lachen. Alles om het kind te helpen. En ik weet, het klinkt cliché, maar echt, niets is mooier dan dat. Als een kind uitspraakproblemen heeft, het zich niet kan uiten of niet duidelijk kan maken wat het wil, is niet oké. Hetzelfde geldt voor problemen met eten en drinken, dat wil je niet. Denk dat we het hierover niet oneens kunnen zijn, toch? En met behulp van onder meer oefeningen en tips kunnen we hem of haar spelenderwijs helpen. Maken we een wereld van verschil. Maken we die wereld weer wat leuker.”

 

Het vakgebied Logopedie

“Logopedie, dat is toch iets met voeten? Een veelgehoorde vraag die ik met een glimlach beantwoord. Die glimlach enerzijds vanwege de misvatting over mijn beroep en anderzijds de glimlach, omdat ik dan de kans heb om over mijn mooie vak te praten. Bij logopedie bieden we hulp aan kinderen, jeugdigen en volwassen die problemen ervaren met communiceren. En dat dan in de breedste zin van het woord. Denk daarbij aan problemen op het gebied van gehoor, eten en drinken, mondgedrag, stem, adem, vloeiendheid, lezen en spellen. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld een kind met taalproblemen te helpen waardoor hij of zij beter met vriendjes of vriendinnetjes kan communiceren? Heel mooi.”

Wilt u meer weten over logopedie? Klik dan hier.

 

Kinderfysiotherapie

Rianne, moeder van Max (9), over kinderfysiotherapie

“Drie jaar geleden werd onze zoon Max aangereden door een auto. Na enkele operaties kwamen wij bij Ed voor kinderfysiotherapie. Wij hebben Ed leren kennen als een kundig en betrokken kinderfysiotherapeut met veel geduld. Wanneer onze zoon zich niet kon concentreren op de behandeling, verzon Ed wel een leuke manier om hem toch zijn oefeningen te laten doen. De behandelingen waren gevarieerd en pasten bij Max, waardoor het voor hem leuk bleef om naar de therapie te gaan. Wanneer wij vanuit het ziekenhuis met ontwikkelingen kwamen, wist Ed met zijn ervaring en kennis hier op in te spelen. Max heeft dankzij zijn doorzettingsvermogen en de goede begeleiding van Ed grote stappen gemaakt in de weg naar herstel. Hij kan nu weer genieten van zijn kindertijd en weer alles met zijn vriendjes mee doen.”

Ed over het vak kinderfysiotherapie

“Nadat ik de opleiding voor fysiotherapie had afgerond en mijn eerste stappen in het werkveld zette, ontdekte ik bij mijzelf dat ik veel gevoel en affiniteit had met het werken met kinderen. Het bleek een verborgen talent; iets waar ik veel liefde, plezier en de nodige creativiteit in kon stoppen.

Met al 35 jaar ervaring in diverse settingen, ga ik nog elke dag met plezier de uitdagingen aan die er liggen bij het werken met de kinderen. Ik wil een kind echt wel eerst voor me winnen, zorgen voor vertrouwen en zorgen dat de oefeningen betekenisvol zijn, voldoende uitdaging bieden en ook leuk blijven. Ik heb jaren gewerkt in een voorziening voor ‘in ontwikkeling bedreigde kinderen’, waar ieder kind uniek was en zijn eigen aanpak vroeg. Een heerlijke tijd waarbij ik veel heb mogen leren en waar ik erg dankbaar voor ben. Ik voel het als een voorrecht om deelgenoot te mogen zijn in de ontwikkeling van een kind. Het kind bij mogen te staan bij het overwinnen van problemen. En er voor te zorgen dat ieder kind zijn kansen optimaal kan benutten en zo kan genieten van het “kind zijn”.”

Het vakgebied kinderfysiotherapie

De aanpak van een kinderfysiotherapeut reikt verder dan alleen masseren. Veel verder. Als kinderfysiotherapeut houd ik me met name bezig met motorische ontwikkeling. En met kinderen die kampen met houdingsproblemen. Andere voorbeelden waarmee ik kinderen help zijn hoofdpijnklachten, vermoeidheidsklachten, obesitasklachten en bijvoorbeeld voorkeurshouding bij baby’s. Of afwijkende ontwikkeling bij mijlpalen in het leven van kinderen zoals omrollen, lopen of grove en fijne motoriek. Door hen te helpen draag ik bij aan het behouden van hun puurheid, oprechtheid en onschuld. Mooie kinderlijke eigenschappen. Eigenschappen waar we als volwassenen nog veel van kunnen leren.

Wilt u meer weten over kinderfysiotherapie? Klik dan hier.

Kinderergotherapie

Carina, moeder van Jesse (9), over ergotherapie

“Gun het je kind om écht gezien te worden. Dat verdient het. Vanuit school kregen we te horen dat onze zoon Jesse moeite had met de aanpak van rekenvraagstukken. Dus gingen wij weer naar Nadieh. Weer, omdat ze eerder onze oudste zoon heeft geholpen. Volgens haar was onzekerheid van invloed op de rekenproblemen van Jesse. Presteerde Jesse lange tijd ver beneden zijn niveau, na oefenen bij Nadieh zonder druk en met uitdaging, presteert hij bovengemiddeld. Met het delen van ons verhaal, hoop ik dat mensen goed naar hun kind kijken. Zie je bijvoorbeeld dat hij of zij moeite heeft met schrijven, knippen, concentreren of met een taakje opstarten in de klas? En heeft het kind er last van? Vraag je dan af of een ergotherapeut kan helpen. Een blij kind, is tenslotte een blije ouder.”

 

Nadieh over ergotherapie

“Waar ik het meest trots op ben? Op de kinderen die groeien. Groeien doordat frustratie en verdriet, omdat ze vastlopen in situaties, weer plaatsmaken voor plezier en geluk. Neem bijvoorbeeld verhaaltjessommen. Deze zijn uitdagend en leuk als je de informatie in je hoofd kunt filteren. Lukt dat niet, dan is dat frustrerend. Je kunt niet mee en blijft achter bij de rest van de klas. Dat laatste wil je niet en dat hóeft ook niet. Ergotherapie kan je bij tal van zaken helpen. Van verhaaltjessommen tot fijne motoriek. Door zaken stapsgewijs en spelenderwijs aan te pakken. Kindgerichte materialen ondersteunen hierbij: smartgames zoals de Pinguïnrace, bordspellen, prikmatjes en wiebelkussens. En als ik hoor dat de dag waarop ze naar de praktijk komen, de leukste dag van de week is, dan glim ik van trots nog een beetje extra.”

 

Het vakgebied ergotherapie

Ergotherapie is een veelzijdig vakgebied. Veelzijdiger dan mensen weten. Zo willen we kinderen zo zelfstandig mogelijk maken in situaties waarin ze vastlopen. Denk aan prikkelverwerking, concentratie en een goede pengreep hanteren. Of het inpakken van een sporttas, agendabeheer, planmatig werken en overzicht creëren. Kortom op het gebied van schoolse taken, vrijetijdsbesteding of praktische dagelijkse dingen. Daarbij is de samenwerking tussen kind, ouders en andere betrokkenen zoals een huisarts, psycholoog of leraar heel belangrijk.

Wilt u meer weten over kinderergotherapie? Klik dan hier.

Kinderosteopathie

Susan, moeder van Fenna (5) over osteopathie

Fenna huilde in haar baby tijd al meer dan gemiddeld, maar de klachten als krampjes en obstipatie hoorde er nu eenmaal bij. Vanaf dat Fenna 4 jaar werd gaf ze steeds vaker buik- en hoofdpijnklachten aan die maar niet verdwenen. We zijn bij de osteopaat terecht gekomen via een bevriende moeder.  Fenna werd met 2 behandelingen van haar klachten af geholpen. We hebben er een heel ander kind voor teruggekregen! Achteraf bleek dat zowel haar nek als een verstoring van het verteringstelsel haar klachten veroorzaakte. Het meest waarschijnlijk ontstaan al bij de bevalling, vandaar ook het vele huilen. Ze slaapt nu beter, is vrolijker en kan zich beter concentreren. Voor ons was de osteopaat een echte lifesaver!

 

Joris over osteopathie

De ‘klachten’ waarvoor ik als osteopaat kinderen behandel zijn heel uiteenlopend en geen enkel kind is hetzelfde. Dit houdt het werken met kinderen uitdagend. Het werken met kinderen is, door het meestal snel geboekte resultaat na een behandeling, ook erg dankbaar voor mij als professional en iets waar ik veel voldoening uit haal. Als vader weet ik ook zelf uit eigen ervaring hoeveel baat kinderen kunnen hebben bij osteopathische behandeling en zou ik dit iedereen kunnen aanbevelen/adviseren.

 

Het vak (kinder)osteopathie

Osteopathie is een vakgebied wat veelal volwassenen, maar zeker ook baby’s en kinderen gericht verder kan helpen. Op iedere leeftijd kunnen andere klachten ontstaan. Osteopathie bij kinderen en baby’s kan op veel vlakken voor zowel het kind als de ouder(s) wat betekenen. Denk hierbij bij baby’s aan bijvoorbeeld darmkrampen, refluxklachten of overstrekken. Bij kinderen kunt u denken aan problemen rondom gedrag, leren, concentreren of in de motoriek, darmklachten of sportblessures.
Osteopathie kenmerkt zich door het uitoefenen van zachte technieken. Doordat baby’s en kinderen volop in ontwikkeling zijn op diverse vlakken, wordt er vaak snel resultaat geboekt. Dit resulteert in een tevreden kind en een tevreden ouder.
Een nauwe samenwerking tussen de osteopaat en de andere collega’s van het kinderteam komt in de praktijk geregeld voor om het resultaat te maximaliseren.

Wilt u meer weten over osteopathie? Klik dan hier

Kinderbekkenfysiotherapie

 

June, 6 jaar en haar mama over kinderbekkenfysiotherapie

De hulp van Marlou heeft mij goed geholpen. Het was altijd heel gezellig en ik vind het jammer dat ik niet meer hoef te gaan. Ik ben trots dat ik mijn plas nu kan ophouden!

Marlou kan heel goed aansluiten bij de belevingswereld van zowel kinderen als volwassenen. Hierdoor voelden wij ons gehoord en begrepen. Daarnaast hebben haar expertise, kennis en vaardigheden ervoor geholpen dat de problemen snel onder controle waren.

 

Marlou over kinderbekkenfysiotherapie

Na 15 jaar als algemeen fysiotherapeute werkzaam te zijn geweest heb ik mij gespecialiseerd in de bekkenfysiotherapie. Welke klachten je ook hebt in het bekkengebied, bekkenfysiotherapie kan de oplossing bieden. Als kind was het mijn droom om kinderarts te worden. Die droom is niet uitgekomen maar gaf wel de doorslag om ook mijn master in de kinderbekkenfysiotherapie te volgen. Mijn grootste drijfveer is het leveren van kwalitatief goede zorg met als doel de kwaliteit van leven van ouders en kinderen te verbeteren. Om samen te zoeken naar oplossingen, waarbij de stem van het kind heel belangrijk is.

 

Het vak bekkenfysiotherapie

Wanneer uw kind last heeft van poep- en/of plasproblemen kan dit heel lastig zijn. Voor zowel het kind als voor u als ouder/verzorger. De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in deze klachten voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Het zijn klachten die een grote stempel kunnen drukken op het leven van uw kind en mogelijk uw gezin. Kinderen, maar ook vaak hun ouders, schamen zich voor deze klachten en durven er niet of slechts met weinig anderen over te praten. Niet zelden leidt dit tot een isolement van het kind; het durft niet meer naar vriendjes of vriendinnetjes, niet naar een club, niet mee op schoolreis of op kamp. Kinderen voelen zich vaak erg onzeker. Ook veel ouders vragen zich af wat er is misgegaan in de zindelijkheidstraining. De kinderbekkenfysiotherapeut kijkt samen met u en uw kind en in samenspraak met de kinderarts, uroloog of huisarts, naar een manier om de problemen op te lossen.

Wilt u meer weten over kinderbekkenfysiotherapie? Klik dan hier.

 

Kinderdiëtetiek

Kim, moeder van Mila (10), over diëtetiek  

“Mijn dochter Mila heeft al een aantal jaren last van buikpijn en diarree. Hierdoor moesten we haar vaker ziekmelden op school. Mila heeft zelf geprobeerd meer volkorenproducten en fruit te eten, echter bleef ze last houden van klachten. Om deze reden kregen we vanuit de huisarts het advies om langs te gaan bij een diëtist, zo kwamen we bij Lieke terecht. Tijdens het gesprek heeft Lieke het voedingspatroon en de klachten van Mila nagevraagd. Hierna kwam al snel het idee om voor 2 weken  lactose vrij te eten. Hierbij is ook gekeken naar alternatieven, zodat Mila geen tekorten zou oplopen. Gelukkig was het effect daar! Mila heeft veel minder buikpijn en ook haar ontlasting is nu goed. Sinds het bezoek aan Lieke heeft Mila geen dag school meer gemist.”  

Lieke over diëtetiek 

“Mijn passie rondom voeding begon al vroeg. Van jongs af aan vond ik het al ontzettend leuk om te bakken, vanaf de middelbare school werkte ik in de horeca. Steeds meer groeide mijn interesse in voeding; dan later ook in combinatie met gezondheid.   

En als een kind zo blij, als ik mag werken met kinderen. De heerlijke puurheid van een kind maakt het werk ontzettend leuk. Elke leeftijd heeft natuurlijk zijn charmes. Zo is het bij jonge kinderen leuk om een spelvorm in te zetten. Denk aan een suikerklontjes toren bouwen of het spelletje gezond/niet gezond (het ook wel bekende vies-lekker). Bij scholieren ga je natuurlijk weer heel anders aan de slag. Dan ga je samen kijken naar de uitdagingen die ze tegenkomen. Hoe kun je hier mee omgaan? De diversiteit vind ik ontzettend leuk. En een dankbare knuffel van een kind, maakt mijn dag natuurlijk weer helemaal goed!” 

Het vakgebied diëtetiek 

Bij een diëtist denken de meeste mensen toch wel aan kinderen met overgewicht. Maar als diëtist behandelen we nog veel meer dan dit. Denk ook aan kinderen met ondergewicht, afbuigende groeicurve, darmproblemen of selectieve eters. Wat we doen is samen met ouder en kind op zoek naar oplossingen. Hierbij is ook vaak creativiteit belangrijk. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat de groente net wat lekkerder smaakt? Of hoe kunnen we er voor zorgen dat een kind meer calorieën binnen krijgt? Hierbij proberen we dan met name zo praktisch mogelijke tips te geven.   

Wilt u meer weten over diëtetiek? Klik dan hier.

Kinderpodotherapie

De ouders van Yara, 11 jaar, over podotherapie.

“Yara klaagt al maanden over pijn aan haar hielen tijdens het turnen. Sinds ze bij het selectiegroepje is gekomen en de training avonden zijn toegenomen, zijn er klachten ontstaan in beide hielen”. Door de huisarts is Yara doorverwezen naar een fysiotherapeut en hier is ook zeker al wat vooruitgang geboekt. Toch blijven de klachten aanhouden. De fysiotherapeut heeft vervolgens de podotherapeut ingeschakeld en zo kwam Yara bij ons terecht. We hebben eerst gekeken naar het looppatroon. Opvallend was dat Yara met haar voeten naar binnen knikte. Hierdoor knikt ook de achillespees naar binnen. Daarnaast hebben we de beweeglijkheid in de voet getest. Door steunzolen te maken met zowel ondersteuning aan de binnenkant van de voet als een demping onder beide hielen, zijn de klachten nu nagenoeg weg. De zooltjes kunnen niet tijdens het turnen worden gedragen, maar door dagelijks gebruik op school is dit toch genoeg om door te kunnen gaan in het selectiegroepje!

 

Manouk over (kinder)podotherapie

Werken als podotherapeut met kinderen is veelzijdig en uitdagend. Kindervoeten zijn in ontwikkeling en kunnen verschillende klachten en aandoeningen vertonen, zoals platvoeten, stand afwijkingen of groeipijnen. Daarnaast is het ook heel fijn om te merken wanneer een kind zo snel al zo veel baat heeft bij de hulpmiddelen die wij kunnen aanbieden. Wanneer een kind weer kan meedoen bij zijn of haar sport of hobby, geeft mij dat toch wel een trots gevoel.

 

Het vak podotherapie

Podotherapie voor kinderen kunnen hen helpen bij het optimaliseren van hun voetgezondheid, wat cruciaal is voor hun algemene ontwikkeling en mobiliteit. Als podotherapeut hou ik mij vooral bezig met het behandelen van allerlei voet- en enkelklachten. Daarnaast kunnen wij soms ook iets betekenen voor klachten in de rug/ heup/ bekken of knieën. De voet wordt onderzocht met daarbij de stand van het algehele lichaam. Verder wordt ook de manier van lopen geanalyseerd. Het doel is om pijn te verlichten, de mobiliteit te verbeteren en de algehele voetgezondheid te bevorderen. Naast het aanbieden van steunzolen, kunnen kinderen ook bij een podotherapeut terecht voor nagelproblematiek, aanmeten van teenortheses en nagelbeugels.

Wilt u meer informatie over kinderpodotherapie? Klik dan hier.

Kinderdans- en bewegingstherapie

De ouders van Benthe, 10 jaar, over dans- en bewegingstherapie 

Vrolijk springt Benthe de auto uit. Het was een drukke dag maar ze kijkt uit naar haar uurtje met Marieke! School vraagt vaak veel door alle prikkels om haar heen. Zoveel dat je hoofd begint te bonken. Buikpijn omdat je het niet verwerkt krijgt! Nieuwe dingen zijn spannend en vragen veel energie. Je wordt er onzeker door en dat zorgt voor nog meer spanning. We waren dus op zoek naar een plekje waarin Benthe kon leren omgaan met de wereld om haar heen! Waar ze kon leren om sterker in haar schoenen te gaan staan en op tijd aan te voelen wat ze nodig heeft! Marieke voelt Benthe haarfijn aan en geeft haar handvatten om de dag op school makkelijker door te komen. Door structuur aan te brengen in wat andere kinderen als vanzelfsprekend zien, door haar oefeningetjes te leren om tot rust te komen en door haar tijdens haar behandeling te laten ont prikkelen. Marieke is voor ons en onze dochter erg waardevol. Een grote meerwaarde in het opgroeien van onze dochter!  

Benthe: “Marieke is heel lief, ze helpt mij met alle dingen. Als ik iets spannend vind doe ik een oefening die ik bij Marieke geleerd heb, en dan wordt het weer wat rustiger in mijn hoofd”. 

 

Marieke over dans- en bewegingstherapie 

Toen ik vier jaar oud was begon ik met ballet. Daar is mijn voorliefde voor dans en beweging ontstaan. Al snel ontdekte ik de vele voordelen van dansen: ik kon mijn energie kwijt, leerde mijn lichaam beter kennen, voelde me gelukkig. Als ik even niet lekker in mijn vel zat, hielp het als ik in beweging kwam, het leerde mij mijn fysieke- en mentale grenzen maar ook mijn uitdagingen te (h)erkennen. Dat ik voor de studie vaktherapie dans- en beweging koos, was een logisch gevolg. Ruim 20 jaar werk ik met kinderen en nog steeds heb ik het leukste vak! 

“Wat ik het leukste aan mijn vak vind?’ De belevingswereld van kinderen vind ik machtig interessant. Middels spel en beweging kan de creativiteit én de veerkracht van kinderen worden aangesproken. Praten is soms zo lastig. Spelen en bewegen gaat (vaak) vanzelf!  

 

Het vakgebied dans- en bewegingstherapie 

Dans- en bewegingstherapie (vaktherapie) is een ervaringsgerichte therapie waarbij je lichaam je instrument is. Wij gaan niet veel praten, maar DOEN. Het ‘ervaren door te doen’ staat centraal in mijn oefenzaal.  

Mooi of goed bewegen zijn niet belangrijk. Samen onderzoeken we hoe je kunt gaan luisteren naar de signalen van je lichaam én hoe je datgene wat je al heel goed kunt, kan uitbreiden. Hoe jouw kwaliteiten je kunnen helpen om moeilijkheden om te buigen, onmogelijkheden weer mogelijk te maken en om vertrouwen in de ander, in jezelf en je lichaam te herstellen. 

Wat gebeurt er in je lichaam als je een spreekbeurt moet houden voor de klas? Voel je je warm worden? Is je ademhaling anders? Door samen te ontdekken wat je op dat moment kunt doen, om je lichaam rustiger te maken, neemt de spanning in je hoofd en lichaam automatisch af. Dan kun je het nog steeds spannend vinden maar hét lukt.  

In de zaal bedenken we samen een spel, zijn we actief of rustig aan het bewegen, bewegen of ontspannen we op muziek, doen we een yoga of mindfulness oefening. 

Net als bij onze kinderergotherapeuten kan ook prikkelverwerking een onderdeel van de behandeling zijn. Vanuit jouw sensorisch profiel gaan we onderzoeken welke bewegingen er voor kunnen zorgen dat de dagelijkse stapeling van prikkels voorkomen kan worden. Het regelmatig inzoomen op je lichaam, daar aandacht voor hebben, het in beweging zetten, helpt om prikkels beter te kunnen verwerken gedurende de dag en nacht. 

Ik werk individueel met jou, maar ook met de mensen die voor jou van belang zijn om stappen te zetten. Zoals je ouders/verzorgers, leerkracht, huisarts, kinderpsycholoog. 

Vertrouwen, plezier en contact staan centraal in mijn oefenzaal!